Recension av boken ”Det vilda Europa”…

Häromdagen var min recension av den fina naturfotoboken ”Det vilda Europa” i Nerikes Allehanda. Jag väljer att även publicera den här (alla bloggläsare har ju inte NA) tillsammans med några Gotlandsbilder av svartvit och romantisk karaktär. Recensionen finns även att läsa här.

 

DET VILDA EUROPA GER MERSMAK

Hur ska miljörörelserna få maktens män och den lilla människan att fatta ekonomiskt effektiva beslut som samtidigt är ekologiskt hållbara? Denna fråga var en utgångspunkt när Wild Wonders of Europe skapades, världens största naturfotografiska projekt någonsin. 69 fotografer har besökt 48 länder och skapat närmare en halv miljon bilder. Det vilda Europa har aldrig tidigare blivit så grundligt och vackert dokumenterat. Fotografierna används nu i turnerande utställningar och i boken ingår ca 200 bilder. En naturfotobok av mycket hög kvalité har skapats. Enda minuset är att mittenpartierna försvinner i de dubbelsidiga uppslagen vilket är synd eftersom bildtrycket i övrigt är magnifikt.

Boken är uppbyggd kring sex teman som motiverar naturens värde för den moderna människan. Det handlar om glädjen att vistas i naturen samt oförglömliga möten med det okända, oväntade, oersättliga och oupptäckta Europa. Tanken är att vi måste bevara det vilda Europa. Författarna har valt att lyfta fram positiva exempel på lyckade insatser för miljön. Ofta ligger tusentals timmar av frivilligt arbete bakom olika arters återkomst. Dessutom försöker författarna upplösa den till synes eviga skillnaden mellan natur och kultur. Människan och det vilda behöver inte vara motståndare i det moderna samhället. Naturen kan i dag vara big business. För till exempel 2 000 kr kan du köpa ett möte med en varg eller björn i de finländska skogarna!

Bildernas funktion är att stärka textens argumentation. Fotografierna är också som små berättelser från naturfotografernas möten med det vilda. Det är, vågar jag påstå, klassiska naturfotografier med skön estetik och skärpa. Djärvast är Niall Benvie som frilagt motiven mot en helvit bakgrund. Bilderna ger intryck av att Europa är fullt av natursköna platser och vilda djur. Jag måste erkänna att jag blir sugen på att resa till nationalparker i Kroatien och Georgien. Eller varför inte spana efter visenter och myskoxar i Polen och Norge?

Sverige representeras av Rapadalen, sångsvanar, en älg, en orrtupp och tranor. Jag satte inte kaffet i halsen när jag såg dessa fotografier men i boken finns bilder som etsar sig fast på näthinnan. Frank Krahmers bild av en alpstenbock som siluett framför bergstopparna i Chamonix inbäddat i snuttepuffljus är en sådan bild. Stenbocken var försvunnen från området i över 100 år men har tack vare återinplanteringsprogram och total fridlysning kunnat etablera sig på nytt.

Det europeiska naturarvet är på många sätt unikt och givetvis vill jag bidra till att bevara det. I slutet av boken får jag en del konkreta tips på hur jag kan göra i min vardag. Författarna menar också att det är viktigt att ge våra barn en kärleksfull relation till naturen. Jag instämmer. Ikväll åker jag och min son åker till Kvismaren och nästa höst tar vi nog tåget till Kroatien. Det vilda Europa har givit mig mersmak.

Annonser

3 svar to “Recension av boken ”Det vilda Europa”…”

 1. Underbara bilder Daniel 🙂 Har boken liggandes här. Blir ett projekt i julen att läsa fotoböcker. Då ska jag dra mig till minnes dina ord om ”Det vilda Europa”.
  Må gott!
  /Erika

 2. Bra skrivet! Har inte köpt boken än men efter att ha sett nån av bilderna från Kroatien så blev jag också väldigt sugen på en tur dit… Sköna bilder du visar upp här också.
  /P

 3. Bra skriven och alldeles lagom lång recension! Ska väl köpa boken någon gång. Fina bilder!

  /Henrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: